Què cal aprendre a l’escola?

IMG_1276Avui he llegit un article del Washington Post que m’ha fet reflexionar molt. El títol del qual és: Quan era l’última vegada que vas veure un alumne adolescent anar corrent pel passadís apassionat pel treball escolar? Doncs, avui ha estat un d’aquests dies. Aquest matí, durant la celebració de la Diada de Sant Jordi a l’escola he vist exemples d’alumnes de 3r d’ESO col·laborant en un treball conjunt amb alumnes de 4t de Primària; he vist alumnes de 4t d’ESO emocionats, donant forma a l’obra que oferiran el proper dissabte durant la Festa Major de l’escola; he vist alumnes d’ESO emocionats per vendre roses, llibres, pastissos amb un fi solidària; he vist alumnes de 1r d’ESO emocionats per oferir un bon concert de flauta als avis i àvies d’un casal de la gent gran a la tarda; he parlat amb alumnes de 4t de Primària sobre l’acció solidària que també estan preparant pel proper dissabte. També he vist l’emoció dels guanyadors i la decepció dels que esperaven guanyar durant la cerimònia dels Jocs Florals celebrats aquest matí. Estic convençut que tots aquests alumnes han après moltes coses avui – com portar a terme un projecte, com comunicar-se amb altres, com compartir alegries, com afrontar desil·lusions. Tot el que he vist avui entra dins del nostre treball escolar, però el que no he vist avui és cap il·lusió vers a l’aprenentatge dels continguts clàssics de l’escola.

Crec que estem preparant els nostres alumnes per poder desenvolupar-se en el món d’avui i de demà, però hem de confiar més en les seves capacitats i curiositat per fer front a reptes per poder millorar el món en què vivim. Han d’estar ben equipats amb les competències bàsiques que s’exigeixen enguany, però hem de donar més espai per a la creativitat i l’emoció. Emoció implica moviment, hem de guiar els nostres alumnes cap endavant.

Això és un repte important per a les escoles també. Hem de repensar el pes dels “continguts” essencials que hem d’ensenyar; obrir les aules a famílies, experts i altres classes arreu del món amb interès per resoldre problemes reals, i tenir més present el que s’aprèn fora de l’aula per poder desenvolupar-se plenament en un món digital on el coneixement està a l’abast de tothom que tingui criteri per trobar-lo, entendre’l i reconstruir-lo en xarxa en benefici de tots.

IMG_1244

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s